Blending Cultures
Logo Okura 50 years

Japanse rituelen op een Amsterdamse bouwplaatsThe Art of Blending Cultures

Bij Hotel Okura Amsterdam speelt The Art of Blending Cultures een belangrijke rol. Authentieke Oosterse tradities gecombineerd met ultieme Westerse luxe, leiden tot optimale gastvrijheid. Maar soms kan The Art of Blending Cultures ook een opmerkelijk, eerste inkijkje in andermans tradities geven. Zoals tijdens de kleurrijke Shinto-ceremonie op een bouwplaats in een Amsterdamse volksbuurt.

Graag nemen we U even mee terug in de tijd. Het is woensdag 23 april 1969. Locatie: een zanderige vlakte langs de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp. Ook het weer is typisch Nederlands: fris, bewolkt en met een stevig windje. Het bonte gezelschap dat zich op het bouwterrein heeft verzameld, waaronder de Amsterdamse burgemeester Ivo Samkalden en Okura Internationals’ president-directeur Iwajiro Noda, houdt de jas stevig dichtgeknoopt. Toch is de sfeer feestelijk. Want vandaag wordt officieel begonnen met de bouw van Hotel Okura Amsterdam, het tweede Okura-hotel ter wereld.

Luister naar het verhaal van Japanse rituelen op een Amsterdamse bouwplaats

Authentieke ground breaking ceremonie

Omdat Nederland een drassig land is dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt, is een stevige fundering van heipalen onmisbaar voor elk gebouw. De start van een nieuw bouwproject wordt hier dan ook meestal gevierd met het in de grond slaan van de eerste funderingspaal. Onder luid applaus en met het afsteken van een vuurpijl, wordt de bouwplaats zo officieel geopend. En hoewel ook Hotel Okura Amsterdam op palen zal worden gebouwd, heeft de viering van vandaag een heel ander karakter. Voor de officiële start van de bouw van het 78-meter hoge gebouw, is gekozen voor een authentieke ground breaking ceremonie. Nederland krijgt voor het eerst te zien hoe op Japanse wijze een bouwplaats geopend wordt.

Japanese ground-breaking ceremony

Heilig water van de berg Fuji

Terwijl een toegestroomde menigte van journalisten, medewerkers en buurtbewoners ademloos toekijken, verricht een kleurrijk uitgedoste Japanse Shinto-priester allerlei traditionele rituelen. In een speciaal voor de gelegenheid gebouwd tempeltje, versierd met trossen bananen, vraagt de priester met offers van fruit en wijn om geluk en voorspoed voor het hotel aan de kami, de Japanse natuurgeesten. Ook wordt er op het bouwterrein een kuiltje gegraven om water in te gieten, waarmee de grond wordt ontdaan van negatieve invloeden. Daarvoor wordt niet zomaar water gebruikt, maar heilig water van de berg Fuji, dat een dag eerder met een rechtstreekse KLM-vlucht op Schiphol is aangekomen. De berg Fuji is een belangrijk symbool. De iconische, besneeuwde top, die op heldere dagen tot in Tokyo te zien is, is al eeuwenlang een bedevaartsoord en inspiratiebron voor Japanners overal ter wereld.

Holy water from Mount Fuji

Een intensieve verbouwing volgt. Na twee en een half jaar opent Hotel Okura Amsterdam op 24 september 1971 zijn deuren. Nu kunnen gasten echt ervaren hoe de combinatie van twee uiteenlopende culturen kan leiden tot ultieme luxe en gastvrijheid. De exotische ground breaking ceremonie twee jaar daarvoor, compleet met gesmolten sneeuw van Mount Fuji, gaf daarvoor al een eerste inkijkje. Ook al was dat toen nog op een winderige zandvlakte onder zeeniveau. Ook dat noemen wij The Art of Blending Cultures. The Art of Okura.