Blending Cultures
Logo Okura 50 years

Verleden, heden en toekomstThe art of Blending Cultures

Met trots en blijdschap blikken we terug op de vijftigste verjaardag van Hotel Okura Amsterdam. Het was een jubileumjaar vol bijzondere activiteiten. Van culinaire specials tot duurzame geschenken en van een feestelijke verjaardagscocktail tot een actie voor alle buurtbewoners. Via twaalf avontuurlijke verhalen werden gasten meegenomen door het verleden, het heden én de toekomst van Hotel Okura Amsterdam.

50 jaar Okura

Op 24 september 2021 bestond Hotel Okura Amsterdam vijftig jaar en werd het startsein gegeven voor een feestelijke jubileumjaar. Een mooi moment om aan nieuwe en bestaande gasten te vertellen over The Art of Okura; de traditionele Japanse service waarbij gastvrijheid wordt verheven tot kunstvorm. Om iedereen de kans te geven mee te genieten van deze bijzondere verhalen, verrees in de hotellobby een metalen kunstwerk in de vorm van een Ginkoboom, het symbool van een lang leven. Gasten genoten van een serene en mystieke ervaring terwijl ze contact maakten met de boom en luisterden naar inspirerende vertellingen.

Ginko Tree in the Okura Hotel

Zo was er het ongelofelijke verhaal over Baron Okura, de ‘bruggenbouwer tussen oost en west’ die na een vol en rijk leven op 80-jarige leeftijd zijn droom verwezenlijkte met het eerste Okura hotel in Tokyo. Ook de roerige geschiedenis over de totstandkoming van het tweede Okura Hotel -in Amsterdam- was er één uit een avonturenroman. Bestemmingswijzigingen, buurtprotesten en een wispelturige gemeenteraad zorgden voor een moeilijke start. Maar tijdens de bijzondere ground breaking ceremonie was er toch even volledige harmonie. Ademloos keek Amsterdam toe hoe tijdens een traditioneel Japanse ritueel de bouwgrond door een shinto-priester werd ingewijd met heilig water van de berg Fuji.

Ontroering was er bij het verhaal over de culture shock die de eerste lichting Japans personeel te wachten stond op het moment dat zij terecht kwam in het roerige Amsterdam van de jaren zeventig. Gelukkig was daar de Japans sprekende mevrouw Ishiwata-Hoogland om iedereen op te vangen en met het openbaar vervoer rond te leiden door de bizarre hoofdstad. Andersom kregen Nederlanders in Hotel Okura Amsterdam voor het eerst te maken met de traditionele Japanse cultuur. Gasten en pers raakten niet uitgepraat over het exotische interieur, de gastvrouwen in authentieke kimono’s en de onbekende Japanse gerechten uit de Kaiseki keuken van restaurant Yamazato - het restaurant dat zou uitgroeien tot het eerste Japanse Michelinsterrenrestaurant buiten Japan.

Door te luisteren naar al deze bijzondere verhalen kwam de veelbewogen geschiedenis van Hotel Okura Amsterdam tot leven. Ze lieten zien waar we vandaan komen, waar we nu staan en hoe wij nog steeds groeien in ons streven naar perfectie. Want hoe uiteenlopend de verhalen ook waren, altijd was er die herkenbare rode draad. Dat alles bij Hotel Okura Amsterdam in het teken staat van omotenashi, de traditionele Japanse kunst van ultieme gastvrijheid. Wij hopen samen met u nieuwe verhalen te mogen maken voor ons volgende jubileum zodat wij ook dan weer kunnen zeggen, dít is wat wij verstaan onder The Art of Okura.