Caring
Logo Okura 50 years

Boom met kerstgedachteThe art of Caring

The Art of Caring zegt veel over de normen en waarden waar Hotel Okura Amsterdam voor staat. Een kunst die extra goed tot uiting komt tijdens de feestdagen. Want de decembermaand is de tijd van het jaar om terug te geven en te delen. Een tijd van cadeautjes en blije gezichten. Luister naar dit hartverwarmende verhaal over onze bijzondere kersttradities.

Zoals de Ginkgoboom een onmisbaar element is in de Japanse traditie, zo is de kerstboom van grote betekenis in de Westerse wereld. Elk jaar wordt in vele huishoudens de groenblijvende naaldboom opgetuigd met lampjes, ballen en slingers. Zo wordt een beetje licht en gezelligheid in huis gehaald tijdens de donkere dagen aan het eind van het jaar. En ook al ontbreekt de kerstboom in de traditionele Japanse cultuur, ook Hotel Okura Amsterdam tuigt jaarlijks een bijzondere kerstboom op.

Traditie sinds 1994

Deze traditie begon in 1994. De toenmalige general manager Marcel van Aelst had in San Fransisco een bijzonder idee opgedaan. Een kerstboom vol prachtig kinderspeelgoed, om na de feestdagen cadeau te doen aan een goed doel. Terug in Nederland vroeg Van Aelst aan al zijn collega’s van Leading Hotels of the World om een pop in lokale klederdracht op te sturen. De oogst was overweldigend: ruim tweehonderd poppen in de meest uiteenlopende outfits werden afgeleverd in Amsterdam. Poppen in lederhosen, sarongs, poncho’s, sari’s, kilts en djellaba’s; er waren er meer dan in de boom pasten. De poppen werden in de hele lobby van het hotel uitgestald.

Hotel Okura Amsterdam - Lobby - Christmas decoration

Na kerstmis werd een goed doel gevonden voor de poppen. Ze werden geschonken aan het Emma Kinderziekenhuis, een bijzonder ziekenhuis in Amsterdam voor kinderen met complexe of chronische aandoeningen. Voor het jaar erop verzon Van Aelst een nieuw speelgoedthema voor de kerstboom. Deze keer werd het hotel bedolven onder voertuigen van over de hele wereld: riksja’s, arrensleeën, koetsen, karren, trams, kamelen en zelfs een vliegend tapijt werden opgestuurd. En ook deze boomcadeautjes, werden na de feestdagen allemaal weggegeven.

De bijzondere kerstboomgeschenken, vormden de start van een langdurige, warme relatie tussen Hotel Okura Amsterdam en het Emma Kinderziekenhuis. De twee zouden nog regelmatig samenwerken voor goeden doelenacties. Zo werd na een sponsorgala in 1998 de inrichting van een speciale tienerkeuken in het ziekenhuis mogelijk. Nog steeds verzorgen chefs van Hotel Okura Amsterdam hier kookworkshops waar patiëntjes de fijne kneepjes van Okura’s keuken leren. Ook draagt Hotel Okura Amsterdam sinds 2016 bij aan de Okura-Emma@work-award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan werkgevers die jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking in dienst hebben genomen.

Ginkgoboom

Tijdens het vijftigjarige jubileumjaar vindt u naast alle kerstversiering in de lobby ook het kunstwerk van de Ginkgoboom; de traditionele Japanse boom die staat voor wijsheid en een lang leven. Deze boom vertelt een jaar lang, inspirerende verhalen over de 50-jarige geschiedenis van ons hotel. Zoals dit verhaal, waarmee duidelijk wordt wat wij verstaan onder de kerstgedachte. Dat noemen wij The Art of Caring. The Art of Okura.

Ginkgo tree
Lobby - Christmas tree Emma at Work Hotel Okura Emma Kinderziekenhuis