Blending Cultures
Logo Okura 50 years

Het beste van Oost en WestThe art of Blending Cultures

The Art of Blending Cultures is het vermogen om authentieke Japanse tradities te complementeren met moderne Westerse luxe. En andersom. Door met respect en eerbied gebruik te maken van het beste van twee werelden, kunnen de mooiste resultaten behaald worden. Zoals in restaurant Yamazato, waar sommelier Menno Tol onverwachte pairings maakt met wijn uit oost en west.

Het verschil met zijn Japanse collega’s is evident. Waar de Japanners op bescheiden en ingetogen wijze rust en afstand bewaren, hanteert Menno Tol een meer directe en uitbundige manier van communiceren. De innemende sommelier lacht, maakt grapjes en gebruikt veel hand- en armbewegingen. En waar Westerse gasten vaak gefascineerd zijn door de vrijwel onzichtbare service van gastvrouwen in traditionele kimono’s, kunnen Japanse gasten juist de openheid van de sommelier waarderen. Vooral wanneer ze horen dat hij een beetje Japans spreekt en een enorme kennis heeft over saké, de rijstwijn uit hun moederland.

Ultieme smaakcombinaties

Restaurant Yamazato serveert de traditionele kaiseki keuken. Een keuken van verse, pure ingrediënten, authentieke bereidingswijzen en vijf seizoenen; kaiseki kent ook een voorzomer. Voor elk seizoen ontwerpt executive chef Masanori Tomikawa een nieuw menu van zes tot acht gangen. Menno is een van de eersten die mag proeven. De wijnkenner vindt het een enorme eer dat hij, een jonge Nederlandse sommelier, mag helpen om de creaties van de ervaren Japanse chefkok te verfijnen. Net zolang totdat ze perfect in balans zijn met de door hem gekozen wijnen en saké’s. Het is een samenwerkingsverband dat je in Japan niet snel tegen zult komen, maar wat hier leidt tot ultieme smaakcombinaties.

Menno Tol

Blending cultures

Hoewel gasten bij een kaiseki-menu ook een arrangement kunnen kiezen dat volledig uit wijn of saké bestaat, gaat Menno’s eigen voorkeur uit naar een combinatie van beide dranken. Hij serveert het liefst elegante en florale saké’s bij pure en delicate gerechten en iets stevigere wijnen bij gerechten met meer uitgesproken smaken. Typisch westers is de manier waarop Menno de saké’s uitschenkt. Niet in traditionele stenen of houten kommetjes zoals van oudsher gebruikelijk is in Japan, maar in wijnglazen van verschillende grootte. Door saké te walsen in een glas, komt het brede palet van aroma’s beter vrij. De temperatuur van de geschonken saké is iets waar sommige Nederlanders even aan moeten wennen: licht gekoeld of op kamertemperatuur. Daarmee komen de subtiele smaken en fijne geuren van verfijnde saké’s het beste tot hun recht.

Hoewel Japanners over het algemeen houden van klassieke wijnsoorten met klinkende namen, gaat Menno ook voor zijn wijnkeuzes graag op zoek naar culture blends. De sommelier houdt ervan om mensen iets nieuws te laten proberen door wijnen met een bijzonder verhaal te kiezen. Een levendige Nederlandse cuvée uit Zeeland bijvoorbeeld, van wijnhuis Schouwen Druivenland. Of een Zuid Afrikaanse pinotage; een witte wijn, gemaakt van blauwe druiven en gerijpt op Roemeens eiken. Zo weet restaurant Yamazato, mede dankzij de onverwachte pairings van sommelier Menno Tol, zijn gasten telkens te verrassen met combinaties waarin het beste van twee werelden samenkomen. Dat noemen wij the Art of Blending Cultures. The Art of Okura.

Okura Sake Hotel Okura Amsterdam - Yamazato Restaurant - Okura Sake Hotel Okura Amsterdam - Yamazato Restaurant - Serving Sake