Craftsmanship
Logo Okura 50 years

Het beste van twee wereldenThe art of Craftsmanship

Bij Okura’s Art of Craftmanship gaat het zowel over traditionele, culinaire harmonie als over het zoeken naar nieuwe combinaties. Een treffend voorbeeld daarvan is restaurant Sazanka, het tweede restaurant van Hotel Okura Amsterdam. Hier komen gasten al bijna een halve eeuw terug voor de allerbeste ingrediënten en hun spectaculaire bereidingswijzen.

Tijdens de Olympische Spelen van 1964 werd een van de eerste luxe Teppanyaki restaurants geopend in Hotel Okura in Tokyo. Een goed moment en een mooie manier om veel gasten van buiten Japan kennis te laten maken met exotische Japanse ingrediënten en traditionele bereidingswijzen. Teppan betekent ijzeren plaat en yaki grillen. In een Teppanyaki restaurant zitten gasten rondom de Teppan waar bedreven chefs hun skills tonen en gerechten grillen, bakken, stomen of roken. Toen in 1971 de Amsterdamse vestiging van Hotel Okura opende, kreeg ook restaurant Yamazato enkele speciale Teppanyaki tafels. De tafels waren zo populair dat in 1978 het gespecialiseerde Teppanyaki restaurant Sazanka geopend werd.

De sociale setting rondom de Teppan zorgt voor gezelligheid en verbinding

Het restaurant werd direct een groot succes en tot op de dag van vandaag kan Sazanka rekenen op een trouwe schare fans. De geweldige keuken met zijn verfijnde seasonal menu’s en Teppan-classics, trekt niet alleen internationale gasten van het hotel. Ook tout bekend Amsterdam komt hier graag zijn verjaardag vieren. Het geweldige eten is het niet enige dat een diner bij Sazanka tot een ervaring maakt. De sociale setting rondom de Teppan zorgt voor gezelligheid en verbinding. De Teppan-chefs ervaren de directe feedback van de gasten rond de bakplaat als een fijn onderdeel van hun werk. Voor gasten zorgt de levendige interactie met koks en tafelgenoten voor het complete ‘uit-gevoel’.

Chef preparing dish

Bij binnenkomst in Sazanka worden in het gedimde licht het traditionele Japanse decor, de intieme eethoekjes en de hoge glazen wijnkast zichtbaar. De serene ruimte heeft het uiterlijk van een exclusieve club met serveersters in authentieke kimono en Japanse teppan chefs achter de bakplaten. Hier worden naast a la carte gerechten, altijd twee vaste menu’s bereid. Een Seasonal Menu, waarin traditionele Japanse ingrediënten terugkomen en een Classic Menu vol favoriete Teppan gerechten. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor vleessoorten van de allerfijnste kwaliteit, zoals eigen import Japanse Wagyu en boterzacht gerijpte Black Angus. Voor de voorgerechten -veelal van vis en schaaldieren- worden verfijnde marinades, sauzen en technieken gebruikt zoals stomen en paillotte of roken op hooi.

Bijgerechten bestaan uit a la minute gebakken rijst en gegrilde groenten. Het zeer vloeibare en licht verteerbare Wagyuvet zorgt voor veel umami; de beroemde vijfde smaak. Traditionele ingrediënten zoals miso, yuzu en seizoenskruiden brengen evenwicht. Executive chef Kazuki Onodera bewaakt daarmee zijn stelregel: de uitgebreide Teppanmenu’s moeten in alle opzichten licht en gebalanceerd blijven. In Japan heet dat woshoku: de complete harmonie van eten. Wij noemen het tijdens ons jubileumjaar The Art of Craftmanship… – The Art of Okura.

Hotel Okura Amsterdam - Teppanyaki Restaurant Sazanka - Interior Hotel Okura Amsterdam - Teppanyaki Restaurant Sazanka - Chef's attributes Hotel Okura Amsterdam - Teppanyaki Restaurant Sazanka - Fried rice with prawn