Memories
Logo Okura 50 years

Baron Okura’s droomThe art of Memories

The Art of Memories is een kunstvorm waarmee kan worden ontroerd en geïnspireerd. Herinneringen kunnen samengesmeed worden tot een levendige geschiedenis, zoals dit betoverende verhaal over een traditionele pionier.

Kishichiro Okura wordt in 1882 in Tokyo geboren als zoon van een zeer succesvolle ondernemersfamilie. Zijn vader werkt zich op van simpele kruidenier tot eigenaar van een groot internationaal bedrijf; een uitzonderlijk prestatie waarvoor hij van de Japanse staat een adellijke titel ontvangt. Ook zoon Kishichiro mag de titel Baron dragen.

Luister naar Baron Okura’s droom

Een inventieve man

Baron Kishichiro Okura groeit net als zijn vader op tot een talentvolle man die zijn tijd vaak ver vooruit is. Hij studeert aan Cambridge en houdt van skiën, autoraces, het bordspel Go en muziek. Zijn hobby’s leiden vaak tot succesvolle ondernemingen. Okura neemt deel aan de allereerste autorace ter wereld - en wint zilver. Hij laat een skischans bouwen op een Japanse berg – de Okurayama schans. Hij ontwerpt een nieuw muziekinstrument, hij begeleidt professionele Go-spelers, staat aan de wieg van verschillende bedrijven en introduceert als eerste de auto in Japan. Okura slaat vele bruggen tussen Oost en West en mag met recht een pionier voor de modernisering van Japan genoemd worden. Maar hij doet dit alles met respect voor zijn afkomst en zonder de door hem zo geliefde Japanse tradities uit het oog te verliezen.

Beschrijving van dit plaatje

Okura slaat vele bruggen tussen Oost en West en mag met recht een pionier voor de modernisering van Japan genoemd worden.

The art of Japanese hospitality

Ondanks zijn vele succesvolle ondernemingen behoudt Okura een ambitieuze droom waarin alles samen komt; zijn internationale ondernemerschap en zijn gevoel voor authentieke tradities. Hij wil een eigen hotel openen, waar je niet alleen kunt overnachten, maar een luxueuze pleisterplaats waar eeuwenoude Japanse tradities worden gecombineerd met modern westers comfort. Waar gasten van over de hele wereld ontvangen worden door gastvrouwen in traditionele kimono’s. Waar de beste chefs bijzondere delicatessen en gerechten uit de Japanse keuken bereiden. Een hotel waar iedereen zich welkom voelt en alles in het teken staat van omotenashi: de altijd aanwezige en toch vrijwel onzichtbare Japanse gastvrijheid. Dankzij zijn doorzettingsvermogen, lukt het Okura om op 80-jarige leeftijd zijn droom te realiseren; in 1962 zwaaien de deuren open van het eerste Okura hotel in zijn geboortestad Tokyo.

Okura heeft gelukkig nog mee kunnen maken dat zijn droom uitgekomen is. Dat gasten genoten van de combinatie van Oost en West, van luxe en omotenashi. Als de pionier een jaar later overlijdt, betekent dat dan ook niet het einde van zijn droom. Integendeel. De keten groeit, niet alleen in Japan zelf, maar ook in Europa. In 1971 valt de eer te beurt aan Amsterdam om het tweede Okura Hotel te openen. De keuze voor deze stad is geen toeval. De warme en intense betrekkingen tussen Japan en Nederland gaan ruim driehonderd jaar terug. Nederland heeft al sinds het begin van de zeventiende eeuw met kennisoverdracht, handel en scheepsbouw, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Japan.

En nu, worden gasten al vijftig jaar verwelkomd in Hotel Okura Amsterdam. Geheel in de stijl van Baron Okura, met authentieke Japanse tradities en ultieme Westerse luxe. Dankzij de benoeming van achterkleinzoon Kikuhiko Okura als president van Hotel Okura Amsterdam in januari 2020, leeft de familietraditie voort. Net zoals de geschiedenis van Baron Okura voortleeft via dit inspirerende verhaal. Dat noemen wij kunst. The Art of Memories. The Art of Okura.

Hotel Okura Amsterdam - Under Construction 1971 Hotel Okura Amsterdam Exterior Inzegening Hotel Okura Amsterdam 1971