Memories
Logo Okura 50 years

Het bestemmingsplanThe art of Memories

The Art of Memories is de wijze waarop wij speciale momenten en inspirerende verhalen koesteren en vol trots met onze gasten willen delen. Luistert u bijvoorbeeld naar dit bijzondere verhaal over de historische plek van Hotel Okura Amsterdam. Waar de beoogde loop van de geschiedenis, plotseling gewijzigd werd door een verandering in het Gemeentelijke bestemmingsplan.

Als de Japanse ondernemersfamilie Okura aan het eind van de jaren vijftig hoort dat de gemeente Amsterdam plannen maakt voor een operagebouw met een aangrenzend hotel, maken zij direct hun interesse kenbaar. Een vestiging in Amsterdam zou perfect aansluiten bij hun wens tot uitbreiding van Okura Hotels in Europa. Bovendien is de locatie, te midden van uitgaand publiek dat geïnteresseerd is in kunst en cultuur, de ideale plek voor een hotel waar gasten de avond in stijl voort kunnen zetten met een culinair diner of luxe overnachting.

Een stukje Japan in Amsterdam

Ondanks protesten van tegenstanders -die pleiten voor woningen en behoud van het buurtcafé in plaats van een opera met hotel- gaat het bouwrijp maken van de grond gestaag door. De aanvang van de bouw wordt ingeluid met een traditionele Japanse ceremonie. Het exotische ritueel, waarbij een priester offers brengt en de grond wordt geheiligd met water van de berg Fuji, was nieuw voor Nederland en trok dan ook veel belangstelling. Als na twee jaar de bouw voltooid is, opent Prins Claus op 24 september 1971 officieel de deuren van Hotel Okura Amsterdam.

Demonstratie tegen Okura

Met de opening van Hotel Okura Amsterdam krijgt Nederland voor het eerst een inkijkje in omotenashi: de Japanse kunst van de gastvrijheid. Aan de buitenzijde sluit de strakke architectuur van het hotel aan bij de plannen voor het operagebouw, binnen hebben Japanse architecten gezorgd voor een -in die tijd ongekende- serene luxe. De hotelkamers in het gebouw van 23 verdiepingen (waarbij de 13e verdieping ontbreekt), hebben zelfs kleuren-tv! Ook de exotische sfeer is veelbesproken. Bezoekers vergapen zich aan de tapijten met een patroon van Ginkgo bladeren, het plafond vol Japanse lampionnen, de vijver met koikarpers en gastvrouwen in traditionele kimono’s.

The Art of Memories

Ten tijde van de opening van het hotel, leven de plannen voor een naastgelegen opera, nog volop. Er ligt een ambitieus ontwerp waarbij het operapubliek via twee ondergrondse tunnels naar het hotel kan lopen om te dineren of te overnachten. Andersom zal Hotel Okura bij operavoorstellingen de catering gaan verzorgen en de operazalen gebruiken voor congressen en evenementen. Het loopt anders. In 1979 besluit de gemeenteraad met de bouw van de Stopera tot een combinatie van opera en stadhuis op een hele andere locatie, diep in de binnenstad. In plaats van een uitgaansgelegenheid verrijzen sociale huurwoningen en een woonzorgcentrum naast het hotel. Hotel Okura Amsterdam is not amused met het besluit van de gemeente. Het hotel verliest hiermee immers een deel van de vanzelfsprekende klandizie.

Okura in aanbouw

De Gemeente begrijpt de verontwaardiging van Hotel Okura en probeert de schade te compenseren met verlaging van de erfpacht. De discussies over schadeloosstelling duren nog een tijdje voort maar uiteindelijk wordt overeenstemming bereikt en inmiddels is de strijdbijl al lang en breed begraven. Tegenwoordig betekent de ligging aan de rand van De Pijp vooral een mooie uitvalsbasis naar het Museumplein en de rest van Amsterdam én een perfecte verbinding met de Zuidas en Schiphol. Bovendien is door de gewijzigde bestemmingsplannen ruimte rondom het hotel ontstaan, waarmee de beveiliging van vips, royals en voetbalclubs goed georganiseerd kan worden. En de buurtbewoners? Die hebben de hoge toren van Hotel Okura inmiddels ook al vijftig jaar in hun hart gesloten. Het unieke landmark van Japanse gastvrijheid met zijn serene sfeer, verfijnde eten en bewogen geschiedenis, is niet meer weg te denken uit hun wijk. Dat noemen wij The Art of Memories, the Art of Okura.

Okura in aanbouw Hotel Okura Amsterdam - Okura & Oude Rai Ferdinand Bolstraat Maquette Hotel Okura Amsterdam